Dienstag, 18. November 2014

Lectii gratuite de limba germana Lectia 7 – Verbul

Lectii gratuite de limba germana
Lectia 7 – Verbul

 
Verbul este partea de vorbire care exprima o actiune.
In imagine puteti vedea cercul verbelor neregulate (verbe tari). A achizitionat-o dintr-o librarie si m-a ajutat enorm pentru ca pot gasi usor formele de Preteritum, Participiu Perfect si Prezent pt unele dintre cele mai des folosite verbe.
Conjugarea verbelor
In dictionar, verbele sunt date în forma de infinitiv, care se termină fie în -en sau -n (ex. kaufen, singen, gehen, fahren, essen), daca eliminam terminatia -(e)n, obtinem radacina verbului. De la aceasta radacina se obtin formele verbului la diferitele categorii gramaticale, prin adaugarea unor terminatii si uneori schimbarea unei vocale. Trebuie sa avem in vedere urmatoarele :
· nr. si persoana verbului La fel ca in limba romana, intre verb si subiect exista o corespondenta, realizata prin terminatii adaugate la radacina.

Pers. I
Pers. a II-a
Pers. a III-a
singular

ich kaufe
du kaufst
er/sie/es kauf
plural

wir kaufen
ihr kauf
sie kaufen
· Verbele care au o corespondență cu subiectul, care se acordă cu subiectul se numesc verbe finite.
· timpul acțiunii, a procesului indicat de verb Timpul se indică tot prin terminații (și uneori schimbarea vocalei).
Timpurile verbale
In limba germana exista :
1. 3 tipuri de trecut ( imperfect = "Preteritum", perfect simplu = "Partizip" sau "Perfekt" , perfect compus ="plus qvam Perfekt)
2. prezentul
3. 2 tipuri de viitor.

· Timpurile simple : prezentul și imperfectul
Aceste timpuri formează conjugarea de bază a verbului. Toate aceste conjugări se formează prin rădăcina verbului la care se adaugă terminații specifice, sau prin modificarea unei vocale din rădăcină, de exemplu

· Timpuri compuse
Timpurile compuse (perfectul, viitorul) se formează cu ajutorul verbelor auxiliare haben, sein, werden. Perfectul este format din haben sau sein la forma corespunzătoare + participiul perfect al verbului, pe când viitorul este format din werden + infinitivul verbului. De exemplu