Donnerstag, 27. November 2014

Hamburg: Poarta către lume

Hamburg: Poarta către lume
 

Cel mai mare port, cele mai multe instituţii media, cea mai mare zonă de agrement, cele mai mari depozite, cele mai renumite spectacole muzicale. Hamburg este oraşul superlativelor.
Pentru a descoperi Hamburgul este nevoie de mult timp cu toate că vorbim de cel de-al doilea land de mici dimeniuni din Germania. Ca şi Bremen, Hamburgul este un "oraş hanseatic liber" (cu statut de land). Ca mărime este cel de-al doilea oraş din Germania, centrul economic şi cultural din partea de nord a ţării.
Oraşul are o populaţie de cca. 1,7 milioane locuitori, de diferite naţionalităţi (peste 180). Cele mai mari comunităţi de străini sunt turcă, poloneză, afgană şi sârbă.
Poarta către lume
Hamburgul este numit şi "poarta către lume". Portul oraşului este cel de-al treilea ca mărime din Europa şi asigură 150.000 de locuri de muncă. După o scurtă călătorie prin port, oricine îşi poate face o idee despre activitatea şi mărimea acestuia. Cele două lacuri din centrul oraşului se datorează unui baraj al râului Alster. Centrul istoric este străbătut de numeroase canale şi râuleţe, traversate de cca. 2500 de poduri (mai multe ca la Veneţia sau Amesterdam).
De menţionat ca obiective turistice principale: Primăria oraşului Hamburg şi renumita biserică St. Michaelis (numită şi "Michel") - simbol al oraşului hanseatic, Chilehaus - clădire de birouri în forma unui vapor sau renumitul complex de depozite Speicherstadt.
Un oraş muzical, o metropolă media
Cu o bogată activitate culturală şi peste 20 de teatre, Hamburg trece drept oraşul muzical al Germaniei. Teatrul "Ohnsorg", ale cărui reprezentaţii se susţin numai în "Platt deutsch" (limba germană arhaică), este cea mai renumită instituţie de profil din ţară. Prima operă din Germania a fost înfiinţată în 1678 la Hamburg.
Hamburg este metropola instituţiilor media din Germania. În oraşul hanseatic îşi au sediul cunoscuta publicaţie "Der Spiegel", ziarul săptămânal "Die Zeit", marile edituri şi companii media. În această branşă lucrează 130.000 de angajaţi.
Date generale:
Populaţie: 1,7 milioane locuitori
Suprafaţa: 755.264km pătraţi
Capitala: Hamburg (oraş cu statut de land)
Data înfiinţării: 23.05.1949
Economie: comerţ şi servicii, industrie aeronautică, media